ÓVODAI ÉLETÜNK

A nap ritmusa

Óvodánk reggel 7 órától délután 18 óráig tart nyitva. Az óvoda teljes nyitva tartása alatt óvodapedagógus foglalkozik a gyerekekkel.

A reggel érkező gyerekeket, 7 és 8 óra között a Napkelte csoportban várjuk, ahol óvodapedagógusunk megteremti a megérkezés, ébredezés és a közös játék feltételeit.

Délután 17 és 18 óra között a Naplemente csoportban fogadjuk a gyerekeket, ahol óvodapedagógusunk a közös játék mellett, a nap hangulati lezárásában is segíti a gyerekeket.

7:00 – 8:00 Érkezés, a gyerekek fogadása, közös szabad játék
8:00 – 12:00  Párhuzamos tevékenységek

 • szabad játék
 • folyamatos reggeli
 • komplexen szervezett kötetlen tevékenységek
 • szabad mozgás
 • mese, drámajáték
 • Beszélgetőkör
 • játék a szabadban, séták, kirándulások
12:00 – 13:00 Gondozási feladatok, étkezés
13:00 – 14:30 Pihenés
14:30 – 17:00 Párhuzamos tevékenységek

 • folyamatos ébredés
 • gondozási feladatok, folyamatos uzsonna
 • szabad játék
 • szervezett kötetlen tevékenységek
 • játék a szabadban
17:00 – 18:00 Közös szabad játék, a nap lezárása, búcsúzás

A 6-7 éves korosztályú csoport számára biztosítjuk a differenciált napirendet.

A pihenési idő 30-45 perc, melyet szabad játék és a délutáni napirend követ.

A hét ritmusa

Óvodánkban a tevékenységek tervezése projekt módszerrel történik, ami a gyerek érdeklődésére és aktivitására helyezi a hangsúlyt. A tevékenységek komplexen jelennek meg a hét minden napján.

Kiemelten fontosnak tartjuk a gyerekek környezetének alakítását. Az óvoda terei, a csoportszoba, mint „harmadik nevelő”, motivációs eszköz, mely támogatja a gyerekek kreativitását, szabad önkifejezését, valamint a spontán tanulást, élményszerzést.

Pedagógiánkban hangsúlyos, a gyerekek egyéni differenciált fejlesztése, egyéni tanulási utak támogatása és a speciális fejlesztés. Az integrált képességfejlesztés a fejlesztő szakemberekkel szoros együttműködésben valósul meg.

HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK
Pszichológus

11:00 – 11:30

Pszichológus

11:00 – 11:30 

Pszichológus

11:00 – 11:30 

Pszichológus

11:00 – 11:30 

Pszichológus

11:00 – 11:30 

Az év ritmusa

Óvodánkban a nevelési év szeptember 1-től augusztus 31-ig tart. A gyerekek felvétele folyamatos. Óvodánkban egy évben két nevelés nélküli munkanapot tartunk, amikor pedagógusaink szakmai képzésen vesznek részt. Ezeken a napokon és a magyar nemzeti ünnepek alkalmával óvodánk zárva tart. Intézményünk a téli szünetben 1 hétre, a nyári szünetben 3 hétre zárva tart. Nyáron történik az óvoda szükség szerinti karbantartása, felújítása.

Óvodánk ünnepeit és hagyományait a pedagógiai szemléletünk szerint, inkluzív értékek mentén tervezzük és szervezzük.

Augusztus Évindító piknik

Augusztus végén közös piknikre várjuk a családokat óvodánk kertjében, amikor együtt köszöntjük, fogadjuk az új gyerekeket, szülőket a Pendulában.

Minden évszakban Évszakköszöntő kirándulás

Egy évben négy alkalommal, évszak köszöntő kirándulásra indulnak a csoportok. A programot a csoportos pedagógusok szervezik. Az utazáshoz óvodánk külön buszt biztosít a gyerekek és pedagógusaik számára.

Havonta egyszer Beszélgetőkör- szülőklub

A nevelési év során havonta egy alkalommal beszélgetésre várjuk a szülőket. A délutáni programon gyermeknevelési témákkal foglalkozunk. A beszélgetést munkatársaink és meghívott szakemberek kísérik.

Szeptember 30. Népmese napja

Pedagógiai programunk egyik kiemelt eleme a mese. A népmese napján szülőkkel, meghívott mesemondókkal együtt ünnepeljük a magyar és más népek kultúrájának gazdagságát.

Február 14. Nemzetközi könyv-ajándék nap

Ezen a napon irodalmi játszóházat, alkalmanként író-olvasó találkozót szervezünk. Partner intézményekkel könyv ajándék programot alakítunk ki.

Április 11. Magyar költészet napja

A Magyar költészet napja alkalmából családi irodalmi délutánra várjuk a szülőket, családokat.

Évente négyszer Együtt, veled – játszódélután

Egy évben négy alkalommal szervezünk játszódélutánt, amikor a csoportokban tematikus programokkal, játékokkal várják a szülőket a gyerekek és a pedagógusok.

– Nagyszülők napja

– Átváltozós mesék

December 5. Mikulásváró

Ez a várakozás napja óvodánkban. A gyerekek apró kekszeket készítenek, amit a nap végén mindenki hazavihet magával és otthon kikészítheti a Mikulásnak.

Téliszünet előtt Gyertyafény hete

A téli szünetet megelőző hét a gyertyafény hete. Ebben az időszakban meghitt, nyugodt, bensőséges hangulatot varázsolunk az óvodába.

– Titkok napja

– Pendula est, Szülők kórusa

Május első vasárnap Anyák napja

Május első hetében az anyukákkal közös pikniket szervezünk a Pendulában.

Június harmadik vasárnap Apák napja

Június harmadik hetében mozgásos és ügyességi játékokra hívjuk az apukákat.

Június Búcsúzó a nagyoktól
Az iskolába készülő gyerekek számára élmény napot szervezünk.
Ősz vége Pendula születésnap

Késő ősszel együtt ünnepeljük óvodánk születésnapját. Közös játékra, dalra, színházra, családi délutánra várjuk a gyerekeket, szülőket, barátokat.

Kérdések és válaszok

 

Mi a felvétel menete, feltétele?

Óvodánkba a felvétel folyamatos.
A gyerekeket két és fél éves kortól fogadjuk, akik az adott év december 31-ig betöltik a harmadik életévüket.
Csoportonként 1-4 kiemelt figyelmet igénylő gyermek felvételét tudjuk biztosítani.
A szobatisztaság nem feltétele az óvodakezdésnek.
Jelentkezni személyesen, az elérhetőségeink egyikén vagy a weboldalunkon https://pendula.hu/hasznos-informaciok keresztül lehet. A jelentkezési lap kitöltését követően személyesen találkozunk a szülőkkel, majd egy játszó délelőtt alkalmával ismerkedünk meg a gyerekekkel. Végül közös megegyezéssel döntünk a gyermek felvételéről.

Milyen létszámúak a csoportok?

Óvodánkban két vegyes életkorú és egy iskolára hangolódó csoportban fogadjuk a gyerekeket.
A csoportok maximális létszáma 18 fő.

Mikor tart nyitva az óvoda?

Óvodánkban a nevelési év szeptember 1-től augusztus 31-ig tart.
Óvodánk reggel 7-től, délután 18 óráig van nyitva. Az óvoda teljes nyitva tartása alatt óvodapedagógus foglalkozik a gyerekekkel.
A reggel érkező gyerekeket, 7 és 8 óra között a Napkelte csoportban várjuk, ahol óvodapedagógusunk megteremti a megérkezés, ébredezés és a közös játék feltételeit.
Délután 17 és 18 óra között a Naplemente csoportban fogadjuk a gyerekeket, ahol óvodapedagógusunk a közös játék mellett, a nap hangulati lezárásában is segíti a gyerekeket.
Óvodánk a magyar nemzeti ünnepek alkalmával valamint a téli szünetben 1 hétre, a nyári szünetben 3 hétre zárva tart.

Mit gondoltok a vegyes életkorú csoportokról?

A vegyes életkorú csoport segíti a könnyebb beilleszkedést.
Családias légköre lehetőséget ad arra, hogy testvérek, közeli barátok egy csoportban lehessenek.
A csoport szerveződése támogatja az önállósodást, együttműködésre ösztönöz. A gyerekekben természetesen alakul az elfogadás, empátia képessége.

Miről szól az iskolára hangolódó csoport?

Az iskolára hangoló csoport a 5-7 éves korú gyerekeket fogadja.
Különös hangsúlyt kap a gyerekek óvodából, iskolába való gyengéd átmenetének segítése.
A legidősebb korosztály számára kiegészített módszertani programot dolgoztunk ki, melynek alapja a drámapedagógia és a kooperatív nevelés eszközei. Emellett differenciált tárgyi feltételeket és napirendet biztosítunk számukra.

Hogyan történik a beszoktatás, befogadás?

A befogadást a gyermek és a család igényeit figyelembe véve, egyénre szabottan tervezzük, szervezzük.
Lehetőséget biztosítunk arra, hogy a gyermek szülővel, családtaggal vagy nevelővel együtt ismerkedjen az óvodával, valamint fél napos illetve fokozatos óvodában tartózkodásra is.

Mit vigyünk magunkkal?

A gyerekek bármikor behozhatják magukkal a számukra fontos játékot (cumit is) az óvodába, ami segíti az otthon és az óvoda közötti kapcsolat alakulását, a gyengéd átmenetet.
A szülőket, nevelőket kérjük, hogy elegendő váltóruhát biztosítsanak gyermekük számára, ezzel támogatva az aktív játék feltételeinek megteremtését.
Óvodánkban biztosítjuk a gondozáshoz, egészséges életmód kialakításához szükséges egyéb eszközöket (fogkefe, fogmosópohár, törölköző, ágynemű) valamint textil óvodai zsákot a váltó ruhák számára. A szülőket, nevelőket kérjük, hogy a gyermek számára, igénynek megfelelően hozzanak fésűt vagy hajkefét.

Van logopédus, fejlesztő pedagógus, pszichológus az óvodában?

Pedagógiai programunkban kiemelt szerepet kap az integrált képességfejlesztés, amely segítő szakemberekkel való szoros együttműködésben valósul meg.
Óvodánkban a pedagógiai munkát a Bárányfelhő Fejlesztő és Terápiás Központ szakemberei segítik.
Az egyéni fejlesztés mellett (pszichológus, fejlesztő pedagógus – gyógypedagógus, mozgásterapeuta, logopédus) szakembereink részt vesznek a gyerekek mindennapos óvodai tevékenységeiben is, ezzel támogatva az inkluzív pedagógia feltételeinek megteremtését.

Mit jelent a projekt módszer?

Óvodánkban a tervezés projekt módszerrel történik, ami időt és teret ad arra, hogy egy témát több oldalról, mélységében a gyerekek érdeklődésére alapozva, akár a szülők bevonásával vizsgáljon meg a csoport. Ezáltal a szülők jobban megismerhetik az óvodai életet, mely segíti az elfogadás és befogadás folyamatát.
A tevékenységek (mese, ének, mozgás, külső világ tevékeny megismerése) komplexen jelennek meg a mindennapokban, a szabad játékidőben. E mellett a Beszélgetőkör és a Mesefonal történetmesélés, történetjátszás hagyománya minden csoportunkban megtalálható.

Vannak-e kirándulások, külön programok?

A programokat, hagyományokat az inkluzív, befogadó szemlélet mentén tervezzük és szervezzük, szem előtt tartva, hogy az óvodás korú gyerekek számára a hosszan tartó, összefüggő szabad játékidő a legértékesebb.
Szeretnénk, olyan élményeket nyújtunk a gyerekek számára, mely által megmutathatjuk, milyen színes a világ.
A csoportok számára évszak köszöntő kirándulásokat, szabadidős programokat szervezünk, melyek kapcsolódnak az óvoda projekt terveihez.

Tanulnak idegen nyelvet a gyerekek az óvodában?

Úgy gondoljuk, óvodás korban fontos, hogy a gyerekek, megismerjék, elmélyítsék saját anyanyelvüket, megtapasztalják a játék és mese közös nyelvét, valamint szabad önkifejezésen keresztül megtalálják saját hangjukat.

Megnézhetjük- e az óvodát?

Igen, óvodánkba szívesen fogadunk érdeklődő szülőket, pedagógusokat, szakembereket.

  Budapest 1021, Hűvösvölgyi út 18.

  +3670 385 2004

  info@pendulaovoda.hu